Ockels' Erfenis (met Q&A) Voorstelling

14 mei 2019 bekijk details »
Iedereen
2:00
Pay as you like
180

Astronaut Wubbo Ockels zag als eerste Nederlander vanuit de ruimte hoe kwetsbaar onze planeet is. Het werd zijn missie om dat gevoel aan anderen over te brengen. Ockels erfenis is een documentaire over een bevlogen man die alles uit de kast trok voor een duurzamere wereld. Aansluitend aan de documentaire is er een Q&A met regisseur Daan van Alkemade en Joos Ockels.

Reserveer je tickets via onze ticketshop

De film is gratis te bezoeken. Wil je toch een bijdrage leveren? Dat kan ter plekke bij Columbus earth center of selecteer een 'pay as you like' bedrag bij de online reservering van de tickets. De opbrengst gaat naar Stichting Happy Energy.

Net als de meeste astronauten die de aarde van een afstand hebben gezien kwam Ockels terug als een ander mens. Hij zag onze planeet in al zijn kwetsbaarheid en wist: hier moeten we zuinig op zijn, er is er maar één. Terug op aarde wilde Ockels ons dat gevoel ook geven, maar hoe doe je dat bij mensen die niet in de ruimte zijn geweest? Hij startte verschillende duurzame projecten om ons te laten zien dat een duurzaam leven óók een leuk leven kan zijn: vliegers om energie mee op te wekken, een elektrische superbus, een duurzaam schip.

Zijn projecten trokken veel aandacht en Ockels zette ons als een van de eersten aan het denken over duurzaamheid. Maar hij kreeg ook kritiek. Zijn vindingen zouden niet werken, of zelfs niet duurzaam zijn. Maar Ockels had geen tijd voor kritiek, hij begon alweer aan het volgende project als het vorige nog niet op eigen benen kon staan. Zijn strijd werd een gevecht. Een gevecht tegen critici en een gevecht tegen de tijd. Die strijd nam hem zo in beslag dat hij steeds minder tijd had voor zijn gezin. En zijn vrouw Joos werd soms wanhopig van de onafgeronde projecten. Uiteindelijk werd zijn belangrijkste strijd het gevecht tegen de dood. Ockels overleed in 2014 aan kanker. Op zijn sterfbed deed hij een oproep. Red de aarde. Doe iets, al is het maar iets heel kleins.

'Ockels Erfenis' is gemaakt door filmmaker Daan van Alkemade. “In de zomer van 2013 las ik in de krant dat Wubbo Ockels niet lang meer te leven had. Ik heb het altijd een fascinerende man gevonden, omdat hij zulke opmerkelijke dingen uitvond. Ik mailde hem, ik wilde graag een uitgebreid interview met hem doen over zijn drijfveren en over de toekomst van zijn uitvindingen. Dat vond hij een goed idee, we noemden het project Ockels Erfenis. Nu, vijf jaar na zijn dood ben ik op zoek gegaan naar zijn uitvindingen en kijk ik of ze nog steeds werken en wie er mee verder zijn gegaan. Tijdens dat proces leerde ik Ockels door verhalen van anderen steeds beter kennen”.

Programma 14 mei 

19:30 - inloop 

20:00 - documentair Ockels' Erfenis

21:00 - Q&A met Daan van Alkemade en Joos Ockels

Wanneer?

Ockels Erfenis

Voorstelling
  • 14 mei 2019

    Dinsdag
    19:30